­

Selecteer de taal

Leo van Doeselaar

Amsterdam, 16 juli 2008 - Van 10 tot 20 april 2008 maakten Wyneke Jordans and Leo van Doeselaar muzikale tour door Indonesia - een verslag.

Van 10 tot 20 april 2008 maakten Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar een muzikale tour door Indonesië. Zij kwamen terug met een schat aan indrukken van dit boeiende land.

Indonesia tour

Na een master-class aan de YMC in Djakarta met enthousiaste en goed getrainde studenten op 11 april (zie foto) volgde een concert in dezelfde stad op 12 april. Het goed bezochte concert - veel jonge luisteraars - verliep uitstekend en het duo ontving mooie cadeau’s, moesten veel handtekeningen zetten en werd eindeloos gefotografeerd.

Op 13 april vlogen zij naar Manado, op het prachtige eiland Sulawesi, een waar paradijs. Het concert werd gehouden in een in Hollandse stijl gebouwde kerk. Een enthousiast publiek, warm applaus, toegiften, mooie geschenken. Het concert, dat daar tweemaal per jaar wordt gehouden, werd georganiseerd door een enthousiaste lokale pianoleraar (Gus) in samenwerking met de Nederlandse Ambassade. De pianoleraar volgde een studie in Amerika en Australië.

De volgende dag een vlucht naar Surabaya, waar zij zich linea recta naar het Yamaha Center begaven om twee grand piano’s uit te zoeken, een voor de masterclass en een voor het concert. De masterclass de volgende dag bracht vijf duo’s ten tonele, die erg goed speelden. Een enorme verrassing was Milhaud’s Le boeuf sur le Toit, uitgevoerd door een meisje van 9 en haar broertje van 12, die een smetteloze opvoering gaven en alle tempi correct uitvoerden.

Opnieuw verrast was het duo, toen zij bij het verlaten van het gebouw zagen, dat een pick-up truck de Yamaha in de tropische hitte vervoerde naar de hal waar het concert zou plaatsvinden (foto)! Vanzelfsprekend was de piano behoorlijk ontstemd tijdens de repetitie die middag, maar gelukkig leverde de stemmer goed werk. De kranten besteedden de volgende dag veel aandacht aan het concert met foto’s en recensies op de voorpagina.

De volgende dag terug naar Djakarta voor een klein concert in de ambassadeurswoning, hartelijk welkom geheten door ambassadeur Van Dam. Het publiek bestond uit een mix van ware muziekliefhebbers, chic geklede mensen en knikkebollende en kuchende Indonesische pensionado’s, die al uitkeken naar de heerlijke hapjes die na de uitvoering geserveerd zouden worden.

Op 19 april gingen Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar op terugreis. “Het zal niet gemakkelijk zijn na zo’n droomreis het normale Europese ritme weer op te pakken”, besluit Leo zijn reisverslag.

­